Dellarnas vattenreglering

Läs om när Dellarna vattenreglerades 1933, och vad resultatet blev. Resultatet blev en ovärderlig informationskälla för lokala hembygdsforskare.

Dellarnas vattenreglering är fortfarande en källa till diskussion som återkommer med jämna mellanrum. När bryggorna står på land, då är båtägarna inte glada.



Norra Dellen i kvällssol


Samtliga tidningsreportage är avskrivna av Viveca Sundberg


Använd sökfunktionen
Tryck ner Ctrl, håll kvar och tryck ner tangenten f och släpp. I sökrutan upp till höger eller ner till vänster beroende på vilken dator du har, kan du nu söka vad du vill i det dokumentet du har framför dig.


Mejladressen till oss hittar du längst ned på sidan.

 

HUDIKSVALLS TIDNING TORSDAGEN DEN 26 APRIL 1934

DELLARNAS VATTENREGLERING

Den gamla frågan om Dellarnas vattenreglering

Utslaget med de stipulerade ersättningarna

I det gamla målet om Dellarnas vattenreglering föll utslag redan den 18 november i fjol. Genom bristfällig kungörelse härom av vattendomstolen har det ej blivit känt i någon vidare krets, att så varit fallet, och ännu mindre, att utslaget varit tillgängligt i Delsbo, först hos dåvarande kommunalnämndsordföranden Per Jonsson i Sjulgård och senare hos aktförvararen, nämndeman Axel Rudolphi i Ede. Hur stort intresse utslaget än motsetts med har det sålunda hos dem knappast av någon efterfrågats och inte heller har det refererats i någon tidning. Sedan vi nu emellertid sent omsider erhöllo vetskap om att utslaget fanns hos aktförvararen ha vi tagit del av detsamma och meddela det här i korta huvuddrag med de av domstolen stipulerade ersättningarna.

Ansökningen

Som bekant hade Aktiebolaget Iggesunds bruk, Holma-Hälsinglands linspinneri- & väveriaktiebolag samt Lunds kvarnaktiebolag — här nedan kallade sökandena — anhållit om tillstånd att för utvinnande av ökat vattenmagasin och jämnare vattentillgång för sina vattenverk i strömfall i Delångersån, som bildar avlopp för sjöarna Norra och Södra Dellen, reglera vattenavrinningen ur dessa sjöar samt yrkat, att bestämmelserna i 3 kap. vattenlagen om vattenreglering med tvångsdelaktighet måtte vinna tillämpning å regleringsförslaget.

Dellarna och Delångersån

I inledning omnämnes bl.a. att Norra Dellens yta är omkring 79,80 och Södra Dellens omkring 49,65 kvadratkilometer. Vattenmängden i Delångersån vid Södra Dellens utflöde utgör vid exceptionellt högvatten bortåt 100, vid vanligt högvatten omkring 45, vid vanligt lågvatten omkring 6 samt vid exceptionellt lågvatten omkring 2,5 sekundkubikmeter.

På väg mot havet genomflyter Delångersån Kyrksjön, Långsjön, Storsjön, Iggsjön, Vikarsjön och Viksjön. Nära 4 kilometer nedströms om Storsjön delar sig ån i 2 grenar, den norra kallad Delåkvarnsgrenen, och den södra kallad Iggesundsgrenen.

Strömfall

Mellan Södra Dellen och platsen för förgreningen bildar ån 4 fall, nämligen dels Forsså övre fall, Forsså nedre fall eller Hamreströmmen och Forssafallet eller Kyrkströmmen mellan Södra Dellen och Kyrksjön med en fallhöjd av respektive 3,6, 2,2, 0,8 meter dels Lundströmmen mellan Kyrksjön och Långsjön med en fallhöjd av 2,6 meter. I Delåkvarnsgrenen finnes 6 strömfall, nämligen fallet vid Delåkvarn med 4,5 meters fallhöjd, Vikarfallet med en fallhöjd av 10 meter samt fallen vid Sveden, Sunnanå, Hamre och Holm med en fallhöjd av resp. 2,4, 4,0, 4,5 och 3,4 meter. I Iggesundsgrenen finnas 3 strömfall, Pappersfallet uppströms om Viksjön med en fallhöjd av 7 meter samt Sågfallet och Järnverksfallet nedströms om Viksjön med en fallhöjd av resp. 12 och 10 meter.

Böleströmmen

Den del av Delångersån, som är belägen mellan Södra Dellen och Forsså övre fall, kallas Böleströmmen.

I fråga om äganderätten till Strömfallen

ha sökandena och Forsså Bruks AB — här nedan kallat Forssåbolaget — uppgivit följande:

Forsså övre fall tillhör Forssåbolaget med rätt för Böle såg- och kvarnaktiebolag — här nedan kallat Bölebolaget — till överloppsvatten.

Forsså nedre fall äges till 80,9 proc. av Forssåbolaget, till 16,4 proc. av AB Iggesunds bruk — här nedan kallat Iggesundsbolaget — samt till 2,7 proc. av AB Strömbacka bruk. Forssafallet eller Kyrkströmmen hör till Forssa kyrkoherdeboställe samt ett flertal hemmansdelar i byarna Rumsta, Norra och Södra Viksta, Hedsta och Mävik.

Lundströmmen äges till 57,95 proc. av Holma-Hälsinglands linspinneri- & väveriaktiebolag, till 21,14 proc. av landstingsmannen Lars Andersson i Lund, till 11,65 proc. av Lunds kvarnaktiebolag samt till 9,26 proc. av hemmansägare i Hedsta med flera byar, därvid fallhöjden vid en vattenföring av 15 sekundkubikmeter lagts till grund. Iggesundsbolaget äger till huvudsaklig del fallet vid Delåkvarn samt i sin helhet Vikarfallet. I fråga om fallet vid Sveden äro äganderättsförhållandena synnerligen oklara. Fallet vid Sunnanå torde tillhöra hemmansägare i Hamre, Sunnanå och Solbergs byar. Fallet vid Hamre äges till hälften av Erik A. Olsson i Hamre och till hälften av Iggesundsbolaget. Av fallet vid Holm äga P. O. Lundin i Idenor och Anders Söderlinds dödsbo envar hälften. Pappersfallet, Sågfallet och Järnverksfallet ägas av Iggesundsbolaget.

Häremot har advokatfiskalämbetet vid Kammarkollegiet, under åberopande av handlingarna till ett den 14 november 1868 fastställt laga skifte å stora skifteslagets i Forssa socken skogsmark, gjort gällande, att Forsså övre fall, Forsså nedre fall och Lundströmmen tillhöra skiftesdelägarna gemensamt.

Äganderätten ej föremål för prövning

På grund av stadgandet i 11 kap. 22 par. Vattenlagen må vattendomstolen ej — framhåller utslaget — inlåta sig på frågan om äganderätten till strömfallen. Ostridigt är dock, att mer än hälften av sammanlagda fallhöjden i strömfallen ovan förgreningen och i Iggesundsgrenen äges av sökandena.

Sökandena äga vitsord till företaget

Då vinsten av företaget må tillgodogöras — förutom i ån ovan förgreningen — allenast i Iggesundsgrenen samt båtnaden av företaget bör, i enlighet med vad sökandena hemställt, fördelas på strömfallen i ån ovan förgreningen och Iggesundsgrenen efter deras fallhöjd, äga förty sökandena sådant vitsord till företaget, varom stadgas i 3 kap. 1 par. vattenlagen.

Andelslängd

Jämliktvattenlagen har vattendomstolen fastställt följande andelslängd:

Strömfall Ägare Fall i meter Andel i reglerings-

kostnader

i procent

Forsså övre fall Tvistigt 3,6 9,42
Forsså nedre fall Tvistigt 2,2 5,76
Forssafallet Forssa kyrkoherde-

boställe m.fl.

0,8 2,10
Lundströmmen Tvistigt 2,6 6,81
Pappersfallet Iggesundsbolaget 7,0 18,32
Sågfallet Iggesundsbolaget 12,0 31,41
Järverksfallet Iggesundsbolaget 10,0 26,18
SUMMA 38,2 100,00

Strömfallen ifråga en samfällighet

De i längden upptagna strömfallen utgöra i avseende å regleringsföretaget en samfällighet med skyldighet för ägarna att med en del särskilt stadgade inskränkningar taga del i kostnaden för företaget på sätt i andelslängden angives.

För regleringssamfällighetens kostnader

svara i första hand sökandena och framtida ägare av deras strömfall eller strömfallsandelar.

Ägare som icke äro sökande

Ägare av de i längden upptagna strömfall eller strömfallsandelar, som icke äro sökande, äro med den i 3 kap. 5 par. vattenlagen stadgade begränsning skyldiga att ansvara för sina andelstal i den mån och från den tid de begagna sig av den genom reglering vunna förbättringen.

Styrelse för företaget skall utses

Jämlikt 3 kap. 12 par. vattenlagen skola stadgar antagas rörande handhavandet av de med företaget förenade angelägenheter, så och styrelse för företaget utses.

Fallens utbyggnad

Lundströmmen, Pappersfallet, Sågfallet och Järnverksfallet äro samtliga utbyggda för en vattenmängd större än 15 sekundkubikmeter. Forsså övre fall är utbyggt för 12 sekundkubikmeter och Forsså nedre fall för 7 sekundkubikmeter, medan Forssafallet ännu ej tillgodogjorts.

Vinsten av regleringen

Enligt regleringsplanen skall under lågvattensperioder maximalt tappas 15 sekundkubikmeter. För de strömfall, som äro utbyggda för denna eller större vattenmängd, blir vinsten av regleringen — under förutsättning att en sekundkubikmeter antages motsvara omkring 8 kilowatt per fallmeter — lika med omkring 23,8 kilowatt prima kraft per fallmeter. Fallhöjden för nämnda fyra fall, som äro utbyggda för mera än 15 sekundkubikmeter, utgör tillhopa 31,6 meter. Vinsten av regleringen för dessa fall blir alltså omkring 750 kilowatt prima kraft, motsvarande efter ett årsvärde å kraften av 60 kr för kilowatt och en räntefot av 5 procent, ett kapitalbelopp av omkring 900,000 kr.

Kostnaderna

Byggnadskostnaden torde icke uppgå till högre belopp än omkring 150,000 kr.

Skada eller intrång å egendom, tillhörig annan än sökandena, uppgår i fråga om åker och äng till omkring 62,000 kr och i fråga om annan egendom till omkring kr 120,000. Härtill kommer skada å fiske, som nu ej kan beräknas, men som ej torde överstiga 50,000 kr.

Icke hinder för bifall till ansökningen

Nyttan av företaget i dess helhet, efter avdrag av byggnadskostnaden uppgår alltså till ett högre värde än det, som motsvarar tre gånger skadan och intrånget å annans åker och äng samt två gånger skadan och intrånget å annan tillhörig egendom.

Den huvudsakliga delen av nyttan — till huru stort belopp kan endast approximativt beräknas — uppkommer genom det innehållande av vattnet, som möjliggöres genom regleringsdammen. Detta innehållande medför även den största delen av skadan och intrånget. Övrig del av skadan och intrånget uppkommer genom den sänkning av vattenståndet, som kan ske genom rensningarna i Böleströmmen.

Inom vattendomstolen verkställda beräkningar utvisa, att jämväl efter nu sist angivna uppdelning av nytta och skada stadgandet i 2 kap. 3 par. vattenlagen ej lägger hinder i vägen för ett bifall till ansökningen.

Att märka är, att i den ovan verkställda beräkning av värdet av regleringen ej medtagits den vinst, som uppstår för Forsså övre och nedre fall samt för Forssafallet.

Forssådammen ej lämplig som regleringsdamm

Nära 850 meter nedströms om Södra Dellen finnes vid Forsså övre fall en damm över Delångersån. Forssåbolaget har yrkat, att denna damm — Forssådammen — måtte, efter ombyggnad, användas för regleringens verkställande. Sökandena ha motsatt sig detta och i stället hemställt om tillstånd att uppföra ny damm över ån omkring 130 meter uppströms om Forssådammen och omkring 120 meter nedströms om den över Böleströmmen ledande järnvägsbron. Till grund för denna sin ståndpunkt ha sökandena i huvudsak anfört, att en sådan ombyggnad av Forssådammen, att den kunde tåla det tryck, för vilket den bleve utsatt efter genomförande av sökandenas regleringsförslag skulle ställa sig väsentligt dyrare än uppförande av en ny damm. Av vattendomstolen verkställda undersökningar bestyrka denna sökandenas uppfattning. Ett skäl att icke använda Forssådammen såsom regleringsdamm är även, att äganderätten till det strömfall, i vilket dammen är uppförd, är tvistig.

Tillstånd till dammbyggnad

Vattendomstolen lämnar förty tillstånd i enlighet med ansökningen till uppförande av damm över Böleströmmen i Delångersån med fästen, det vänstra å samfälld mark till stora skifteslaget i Forssa socken, som innehas av Forssåbolaget, det högra å mark till Böle 3,37.

Ersättning till de fastigheter på vilka dammen förlägges

Ägare och innehavare av de fastigheter, på vilka dammen skall förläggas, förpliktas att tåla intrång till följd av dammen inom ett område, som innehåller en areal vid vid vänstra landfästet av omkring 500 kvadratmeter och vid högra landfästet av omkring 260 kvadratmeter. I ersättning härför skall, innan arbetena å dammen påbörjas, utgivas till Forssåbolaget 750 kr och till Per Hådell såsom ägare av Böle 3,37 260 kr.

I ersättning för de områden invid dammläget som må tagas i anspråk under den tid byggandet av dammen pågår som och för nyttjandet i erforderlig utsträckning av vägar till dammen skall, innan arbetena med dammen igångsättas, utgivas till Forssåbolaget 300 kr och till Per Hådell 200 kr.

Tillstånd till vattenframrinningens reglering

lämnas i enlighet med en av Vattenbyggnadsbyrån uppgjord tappningsställare. Denna regleringsplan har lagts så att tappningen såvitt möjligt hålles vid 15 sekundkubikmeter och ej understiger 9 sekundkubikmeter. Utförliga föreskrifter meddelas i utslaget till kontroll av att tappningsplanen följes.

Vissa rensningar i Böleströmmen

erfordras för att den sålunda fastställda regleringsplanen skall kunna följas och skola företagas å tre platser, dels vid landsvägsbron på en sträcka av omkring 40 meter, dels vid järnvägsbron på en sträcka av omkring 90 meter och dels vid regleringsdammen på en sträcka av omkring 200 meter. De härvid nödvändiga skyddsanordningarna för järnvägsbron skola av regleringsföretaget underhållas, så att de städse äro i gott stånd.

I ersättning för ett ålhus

som finnes omkring 80 meter uppströms om Forssådammen och är mycket förfallet samt hindrar vattenframrinningen och sålunda måste borttagas skall till Forssåbolaget som äger densamma, utgivas 480 kronor.

Någon upprensning av Norrboån

torde och erfordras för att vattnet i Norra Dellen skall kunna tillgodogöras i enlighet med regleringsplanen. Någon skada härav uppkommer ej.

Till anordnande av fångdammar

som fordras för uppförande av regleringsdammen och verkställande av rensningarna i Böleströmmen lämnas tillstånd.

Avsänkning av vattenståndet vid Forssådammen

erfordras under vissa tider för genomförande av den nu för regleringsföretaget fastställda tappningsplanen. Denna sänkning förpliktas ägarna av kraftverk med intag i Forssådammen att tåla.

Flottningen

I ansökan av den 2 nov. 1917 hade Forssåbolaget och Bölebolaget hos k. bfhde hemställt, att flottleden i Böleströmmen måtte avlysas, då den blivit obehövlig genom inrättandet av Tutleden samt flottningen i strömmen sedan 1911 vore alldeles nedlagd. I utslag den 31 dec. 1925 hade k. bfhde förklarat frågan om flottleden i Böleströmmen vilande tills vidare.

Med avseende på flottningen i Tutleden finner sig vattendomstolen ej behöva lämna särskilda föreskrifter.

Vattendomstolen anser det osannolikt, att allmän flottning kommer att bedrivas i Böleströmmen, då härför — oavsett det hinder regleringsdammen kan utgöra för flottningen — erfordras vidtagande av jämförelsevis vidlyftiga och dyrbara anordningar. Några särskilda föreskrifter för ordnande av den allmänna flottningen genom regleringsdammen böra förty nu ej lämpligen givas, utan föreskriver vattendomstolen, att regleringsföretaget skall vara pliktigt underkasta sig de bestämmelser, som med hänsyn till flottningens behov vid möjligen blivande omreglering av flottleden i Böleströmmen, anses påkallade.

Fisket

Antagligt är, att regleringen kommer att i Dellarna skada sikens fortplantning samt bliva till men för lakfisket. Möjligen kommer även de vårlekande fiskslagens, särskilt gäddans, fortplantning att skadas. Vattendomstolen finner det icke möjligt att nu med någon grad av visshet uppskatta skada å fisket till följd av regleringen till bestämda värden och anser förty, att frågan härom måste anstå till dess efter regleringens genomförande erfarenhet vunnits. Vattendomstolen förordnar på grund härav, att den som lider skada eller intrång å fiske, äger framställa anspråk på ersättning härför inom tio år efter det regleringen av vattenavrinningen tagit sin början. I samband med avgörandet av sådant anspråk skola frågorna om inrättande av fiskodlingsanstalt för sik och om inplantering av annan fisk upptagas till prövning.

I regleringsdammen skola anordnas och för framtiden underhållas ålyngelledare, som skola hållas öppna under tiden 1 juni — 31 oktober.
Forts. å nästa n:r

 

 

HUDIKSVALLS TIDNING TORSDAGEN DEN 28 APRIL 1934

Den s.k. P. A. Tamms kanal

som tidigare förbundit Böleströmmen med Kyrksjön, och den 8 mars 1901 av k. bfhde avlysts såsom allmän farled mellan Näsvikens nya station och gamla stationen vid Forssa kyrka, kan numera trafikeras endast mellan Böleströmmen och Näsvikens nya station, där den översta slussen i kanalen är belägen. Regleringen kommer icke att bli till men för trafiken å denna del av kanalen. Till skydd för mark invid kanalen skall dock, innan regleringen får ske, på högra stranden anordnas en jordvall på en sträcka av omkring 80 meter uppströms om slussen.

För trafiken å Dellensjöarna

länder företaget ej till något men och medför ej heller olägenhet av någon betydelse för farleden i Norrboån.

Vattenframsläppningen till Delåkvarnsgrenen

På grund av vad i målet förekommit — bl.a. ha ägare av vatten eller fiske i Delåkvarnsgrenen ej hemställt om rätt att taga del i regleringen — förklarar vattendomstolen, att vinsten av regleringen får tillgodogöras, förutom i ån ovan förgreningen, allenast i Iggesundsgrenen under förutsättning dock, att en del i utslaget givna bestämmelser om vattenframsläppning till Delåkvarnsgrenen följas. Regleringsföretaget förpliktas sålunda sörja för att då de vattenmängder som angivas i en i utslaget intagen tabell tappas genom regleringsdammen, de i samma tabell angivna vattenmängderna tillföras Delåkvarnsgrenen. Till kontroll av att dessa bestämmelser följas föreskrives vissa anordningar.

Broar och vägar m.m.

Innan reglering av vattenavrinningen får ske, skola genom regleringsföretagets försorg utförligt bestämda arbeten verkställas för höjande av Avabron i Delsbo och för vägens å ömse sidor om bron från vägskälet Fredriksfors — Delsbo till gamla kyrkstallarna vid Delsbo kyrka påfyllande och hårdgörande samt skyddande mot påverkan av vågorna genom lämplig stenskoning.

Å sträckan Norrbo — Hög av vägen mellan Norrbo och Näsviken påfyllas och hårdgöras lågt liggande sträckor och förses å den mot sjön vettande sidan med stenglacis.

Två vägar på ömse sidor om Avan å mark till Knutslunda 1,1 påfyllas samt skyddas mot skada av vågsvall genom stenfyllning.

Å den gångbro som leder till en holme i Avan under Knutslunda 1,1 höjas landfästena och marken å holmen höjas på vederbörliga ställen.

Å Västansjö 2,5 skola en bagarstuga och en smedja höjas samt omkring 2 meter bred väg eller träbro anordnas till byggnaderna.

Å Högsveden 18,4 skall uppföras cementerad grund under bostadshuset, tillbyggnaden mot sjön höjas, marken å tomten utfyllas och strandkanten skyddas medelst stentipp.

Härnäst följa så de olika längderna för markersättningar och skador å båthus, lador m.m.

 

 

HUDIKSVALLS TIDNING Torsdagen den 1 mars 1934

Dellarnas vattenreglering

Längden för markersättningar, som skola utbetalas

av regleringsföretaget till vederbörande fastighetsägare, innan reglering av vattenavrinningen får ske:

Delsbo socken

 

Fastighet Ägare Värde-

Minskning

Kr. Öre

Ersättning

Kr. Öre

Lillsjön 12 Forssåbolaget 3,78 5,67
N. Sannäs 72 Jonas Norin 2,43 3,64
N. Sannäs 73 Joh. Bertil Vedin 0,99 1,48
N. Sannäs 64 Åke Burchardt 23,17 34,76
N. Sannäs 53 N. A. Wange 110,61 165,91
N. Sannäs 42 Johan Andersson 18,58 27,87
Samf. N. Sannäs byamän 3,81 5,71
Slättäng 31 Forssåbolaget 9,20 13,80
Slättäng 21 Forssåbolaget 3,67 5,51
Slättäng 13 Olov Andersson Vedin 0,72 1,08
Klubbo 15 Aug. Eriksson 5,17 7,76
Isbo 63 Johannes Hedlund 6,88 10,32
Klubbo av 21 Per Sved 15,88 23,82
Klubbo av 21 Iggesundsbolaget 4,48 6,72
Klubbo 31 Per Olsson Ram 13,89 20,83
Klubbo 14 Iggesundsbolaget 8,51 12,76
Klubbo utmål Iggesundsbolaget 6,97 10,46
Gåsbacka 31 Joh. Albert Ram 155,80 233,70
Gåsbacka 12 Olov Jonsson 131,82 197,73
Linsänke Gåsbacka 1, 2, 4 1,63 2,44
Sandtag Gåsbacka och Sunnansjö byamän 6,42 9,63
Sunnansjö station Delsbo s:ns skifteslag 145,26 217,89
Ede 132 Herman Pettersson 33,69 50,53
Ede 1411 Axel E. Rudolphi 146,03 219,05
Ede 143 och 1419 Delsbo andelsmejeriförening 43,29 64,93
Ava exproprierad för

flottled

Iggesundsbolaget 10,58 15,87
Ava utmål Jonas Olsson m. fl. 2,10 3,15
Ava 24 Alfred Uggla 17,55 26,32
Ava 25 Alfred Uggla 9,95 14,93
Ava 213 Alfred Uggla 15,12 22,68
Ava 214 P. J. Dahlström 171,46 257,19
Näsbyn Olov Persson 34,40 51,60
Byn 23 Erik Bergqvist 91,51 137,27
Byn 16 Iggesundsbolaget 2,39 3,58
Bredåker 310 Jon Persson 30,20 45,30
Bredåker 27 Iggesundsbolaget 0,09 0,13
Bredåker 18 Nils Olsson 0,23 0,34
Bredåker 14 Olov Persson 73,54 110,31
Hagen 44 E. Almstedt 34,87 52,31
Hagen väg Hagens byamän 1,15 1,72
Hagen 35 Bryngel Persson 118,04 177,06
Hagen 29 Olov Persson 33,61 50,41
Hagen 27 Olov Pålsson 5,22 7,83
Hagen 15 Erik Olsson 10,74 16,11
Charlotteberg av 34 Karin Andersson-Persson 2,07 3,10
Charlotteberg av 34 Per Larsson 3,87 5,81
Charlotteberg 32 Erik Larsson 0,86 1,29
Charlotteberg 24 Erik Eriksson 7,78 11,66
Charlotteberg 14 Per Olsson 47,61 71,42
Charlotteberg Linsänke samfäld för litt. Kl, Km,

Kn, Ko, Kp, Kq och Kr.

1,65 2,48
Myra 82 Erik Persson 2,79 4,19
Myra 71 Magnus Olsson 35,16 52,74
Myra 62 Per Olsson 146,05 219,08
Myra 23 Olov Jonsson 34,95 52,43
Myra 15 Brynolf Nilsson 78,80 118,20
Myra 72 Magnus Olsson 60,73 91,10
Myra Linsänke samf. för litt. Ke, Kf och
Kg
1,13 1,69
Stormnäs42 Albert Åkerström 93,38 140,07
Stormnäs 33 John Eriksson 57,72 86,58
Stormnäs 12 Brynolf Nilsson 4,62 6,93
Stormnäs 27 Iggesundsbolaget 7,38 11,07
Nordanäng 49 Per Snygg 4,78 7,17
Nordanäng 35 Anna Eriksson 3,34 0,51
Nordanäng 37 Erik Nordlund 0,12 0,18
N. Långsbo 23 Joh. Berg o. Per Snygg 28,73 43,09
N. Långsbo 12 Oskar Åström 50,92 76,38
N. Långsbo 37 Jonas Fredin 29,82 44,73
N. Långsbo 36 Anders Andersson 28,67 43,00
N. Långsbo 34 J. Fredin 5,40 8,10
Änga 26 Karin Storm 17,33 25,99
Änga 25 Oskar Åström 44,15 66,22
Änga 12 Jonas Persson 44,58 66,87
Sjömyra 14 Anders Eriksson 27,35 41,02
Sjömyra 17 Anders Eriksson 11,47 17,20
Sjömyra 82 Jonas Larsson 1,13 1,69
Sjömyra 91 Per Olsson 2,12 3,18
Sjömyra 102 Lars Jonsson 3,15 4,72
Sjömyra av 103 Lars Jonsson 0,39 0,59
Sjömyra 111 Jonas Svensson 0,02 0,03
Sjömyra 121 Jon Olsson 0,45 0,67
Sjömyra 47 J. C. Englund 0,45 0,68
Sjömyra 33 Jonas Svensson 0,23 0,35
Sjömyra 55 Erik Jonsson 0,45 0,67
Sjömyra linsänke J. Larsson m. fl. 3,33 5,00
Strandäng 112 Johan Timan 5,85 8,78
Strandäng 33 Karl Hansson 13,03 19,55
Strandäng 24 Per Persson 1,19 1,78
Strandäng 113 Felix Andersson 64,10 96,15
Strandäng 17 Felix Andersson 38,36 57,54
Östansjö 17 Lars Gustafsson 0,32 0,48
Östansjö 22 Kerstin Ersdotter 1,89 2,84
Östra Berge 36 Jon Jonsson 0,05 0,07
Östra Berge 33 Olov Persson 0,16 0,24
Östra Berge 22 Olov Persson 0,90 1,35
Östra Berge 12 Jonas Larsson 0,45 0,67
Sjömyra av 11 Jonas Larsson 41,94 62,91
Sjömyra 51 Anders Eriksson 42,26 63,39
Sjömyra av 42 och 62 Jonas Hansson 22,14 33,21
Sjömyra av 42 och 61 Olov Jonsson 21,69 32,53
Sjömyra 43 Jonas Svensson 44,91 67,36
Sjömyra 21 Erik Jonsson 42,48 63,72
Sjömyra av 11 Jonas Svensson 21,54 32,31
Sjömyra av 11 Marta Jonsson 29,05 43,57
Sjömyra av 11 Jonas Hellström 75,67 113,50
Sjömyra 31 Lars Jonsson 76,62 114,93
Sjömyra av 42 och 43 Lars Jonsson 66,13 99,20
Sjömyra 51 Olov Jonsson 70,43 105,65
Sjömyra 81 Jon Olsson 77,09 115,63
Sjömyra 71 Jonas Larsson 64,58 96,87
Östra Berge sub 1 Olov Persson 71,17 106,76
Östra Berge 51 Olov Persson 68,58 102,87
Östra Berge n:o 1 C. O. Hult 54,81 82,22
Östra Berge n:o 2 Olov Olsson 46,98 70,47
Östansjö av 11 Jonas Pettersson 54,63 81,95
Östansjö av 11 Olov Persson 20,25 30,38
Östansjö av 11 Per Nilssons sterbh. 11,07 16,61
Östansjö av 11 Olov Ersson d. ä. m. fl. 29,25 43,88
Östansjö av 11 Lars Gustafsson 11,70 17,55
Östansjö av 11 Jonas Nilsson 11,93 17,89
Nordanäng av 31 Olov Persson 33,21 49,82
Nordanäng av 31 Erik Klang 19,00 28,50
Nordanäng av 31 Anna Klang 22,73 34,09
Strandäng av 81 Anna Klang m. fl. 23,72 35,58
Strandäng av 81 Per Persson 11,97 17,95
Strandäng Karl Hansson 15,75 23,62
Strandäng Olov Jonsson 27,72 41,58
Strandäng 11 Karl Hansson 90,18 135,27
Näsbyn 38 Nils Olsson 34,00 51,00
Näsbyn 74 Per Målberg 9,00 13,50
Näsbyn 12 Axel Broberg 0,63 0,95
Näsbyn Linsänkeplats samf. För Näsbyn

Litt. Mc, Md, Me, Mf, Mg, Mh, Mi,
Mk o. Ml

9,14 13,72

 

 

HUDIKSVALLS TIDNING MAJ 1934

Dellarnas vattenreglering

Bjuråkers socken

Fastighet Ägare Värde-

Minskning

Kr. Öre

Ersättning

Kr. Öre

Vedmyra 12 Erik Persson 5,74 8,61
Vedmyra 23 Jonas Olsson 0,13 0,21
Änga 33 And. Eriksson och Olov Olsson 5,49 8,24
Änga 41 Jonas Jonsson 1,58 2,36
Änga 93 Iggesundsbolaget 0,95 1,42
Änga 83 Jon Hansson 0,27 0,41
Änga 82 Jonas Jonsson 0,36 0,54
Änga 71 Erik Perssons sterbh. 0,50 0,75
Kyrkbyn 12 Nils Persson 1,88 2,83
Kyrkbyn 415 Iggesundsbolaget 143,38 215,07
Kyrkbyn 410 Johan Larsson 19,28 28,91
Kyrkbyn 413 Iggesundsbolaget 6,84 10,26
Kyrkbyn 54 Nils Persson 85,10 127,65
Kyrkbyn 711 Einar Larsson 0,99 1,49
Kyrkbyn 810 Anna Olsson 1,23 1,85
Kyrkbyn 712 Anna Olssons barn 2,07 3,10
Kyrkbyn linsänke Kyrkbyns byamän 2,59 3,89
Kyrkbyn av 86 Lars Larsson 3,36 5,04
Kyrkbyn 61 Elov Larsson 8,60 12,90
Tå av 41 Nils Persson 31,28 46,92
Tå 22 Per Ersson 35,06 52,59
Tå 23 Gunnar Persson 31,46 47,19
Tå utmål Iggesundsbolaget 7,91 11,86
Tå linsänke samf. För Kyrkbyns byamän 0,95 1,42
Tå 62 Lars Hansson och Ella Larsson 105,26 157,89
Tå 16 Olov Jonsson 0,05 0,08
Tå 69 Adolf Norman 5,85 8,78
Tå 63 Nils Larssons sterbh. 2,30 3,45
Västansjö 12 F. G. Bölanders barn 175,87 263,80
Västansjö avs. J. H. Iwarsson 166,68 250,02
Västansjö avs. Olov Eriksson 16,74 25,11
Västansjö 14 Gerda Svensk 7,43 11,14
Västansjö avs. C. J. Strid 16,92 25,38
Västansjö av 12 Gerda Svensk 0,18 0,27
Västansjö 83 Jonas Larsson 21,61 32,41
Västansjö 213 Jonas Olsson 0,77 1,16
Västansjö 35 Nils Persson 5,50 8,25
Västansjö 36 Britta Larsson 41,80 62,70
Västansjö 510 Iggesundsbolaget 114,98 172,47
Västansjö 25 och 26 Jonas Jonsson 3,60 5,40
Västansjö sandtag 41 Per Joh. Sundberg 0,90 1,35
Västansjö sandtag 52 Karin Jonsson 4,28 6,42
Västansjö sandtag 31 Nils Persson och Per Persson 1,35 0,03
Västansjö sandtag 54 E. G. W. Leek 0,63 0,95
Västansjö sandtag 61 Per Erik Eriksson 0,45 0,67
Västansjö sandtag 53 Iggesundsbolaget 1,35 2,02
Västansjö sandtag 71 Iggesundsbolaget 0,45 0,68
Västansjö linsänke 71 Iggesundsbolaget 19,80 29,70
Västansjö linsänke 52 Karin Jonsson 8,10 12,15
Västansjö linsänke

25 och 26

Jonas Jonsson 5,40 8,10
Västansjö linsänke 41 Per Joh. Sundberg 2,70 4,05
Västansjö linsänke 61 Per Erik Eriksson 2,65 3,97
Västansjö linsänke 83 Nils Persson 5,40 8,10
Västansjö linsänke

12 och 13

Frans G. Bölanders barn 5,40 8,10
Västansjö linsänke 92 Olov Eriksson 5,40 8,10
Västansjö linsänke 31 Nils Persson och Per Persson 11,70 17,55
Friggesund 13 Iggesundsbolaget 37,51 56,27
Friggesund 45 Iggesundsbolaget 106,97 160,45
Avholm L. O. Palm 54,82 82,23
Avholm 59 Jonas Olsson 7,43 11,15
Avholm av 83 Britta Olsson 124,23 186,35
Avholm av 83 Erik Östberg 59,27 88,91
Avholm 102 Erik Östberg 2,47 3,70
Tjärna 511 Strömbacka bruks AB 0,57 0,86
Skålsvedja August Högberg 5,94 8,91
Skålsvedja o. Palmtorp Jonas Vikberg 9,90 14,85
Dragsved 21 Bjuråkers m. fl. socknar 3,15 4,73
Tjärna 44 Aug. Högberg i Skålsvedja 9,90 14,85
Tjärna 103 Strömbacka bruk 0,68 1,02
Tjärna 66 Strömbacka bruk 0,57 0,85
Tjärna 83 Strömbacka bruk 0,68 1,02
Moviken 42 Strömbacka bruk 19,69 29,54
Moviken 33 Strömbacka bruk 2,93 4,39
Moviken 11 Strömbacka bruk 54,59 81,88
Långön 11 Iggesundsbolaget 16,83 25,25

 

 

HUDIKSVALLS TIDNING TISDAGEN DEN 8 MAJ 1934

Vi fortsätta här publiceringen av de ersättningar som av vattenrättsdomstolen utdömts i samband med Dellarnas reglering.

Norrbo socken

 

Fastighet Ägare Värde-

Minskning

Kr. Öre

Ersättning

Kr. Öre

Fönebo 14 Strömbacka bruk 65,93 98,90
Fönebo 13 Strömbacka bruk 35,82 53,73
Vedmyra av 122 Jonas Persson 4,26 6,42
Vedmyra 113 C. A. Ugglas sterbhus 60,93 91,39
Vedmyra 119 Emil Persson 1,94 2,91
Vedmyra 118 Klas J. Källman 62,46 93,69
Vedmyra 125 Joh. Hagström 0,45 0,68
Norrbobyn 1211 Karl Joh. Blom 6,23 9,34
Norrbobyn 123 Karl Joh. Blom o. Jonas Bergman 6,08 9,12
Norrbobyn 179 Olov Karlsson 14,15 21,22
Norrbobyn 178 Anders Larsson 65,15 97,73
Norrbobyn 1710 Anders Larsson 12,12 18,18
Norrbobyn 115 Jonas Larsson 0,84 1,26
Norrbobyn 116 Lars Larsson 0,72 1,08
Norrbobyn 115 o. 116 Jonas och Lars Larsson 8,45 12,68
Norrbobyn 72 Jonas Mickelsson 70,37 105,56
Norrbobyn 73 Olov Larsson 120,19 180,28
Norrbobyn 44 Strömbacka bruk 87,95 131,92
Norrbobyn 132 Jonas Karlsson 49,50 74,25
Norrbobyn 15 Jonas Karlsson 15,05 22,57
Norrbobyn av 11 Jonas Olsson 13,98 20,97
Norrbobyn av 11 Strömbacka bruk 9,72 14,58
Norrbobyn 64 Lars Israelsson 153,63 230,45
Norrbobyn stengärde Lars Israelsson 4,82 7,23
Norrbobyn 181 Strömbacka bruk 13,18 19,77
Norrbobyn 102 Strömbacka bruk 9,57 14,36
Norrbobyn 103 Strömbacka bruk 7,15 10,72
Norrbobyn 1312 Jonas Persson, Backmo 5,54 8,31
Norrbobyn 193 Strömbacka bruk 25,60 38,40
Norrbobyn 192 Strömbacka bruk 45,24 67,86
Norrbobyn 65 Erik Danielsson 12,33 18,50
Norrbobyn 21 Strömbacka bruk 28,22 42,33
Norrbobyn 94 Per Ring 4,12 6,18
Norrbobyn 52 Strömbacka bruk 6,10 9,15
Norrbobyn 161 Erik Olsson 47,77 71,65
Norrbobyn Holmtorpet Johan Bergfeldt 31,70 47,55
Norrbobyn 1410 Jonas Persson 66,73 100,09
Norrbobyn 143 Per Andersson 12,25 18,38
Norrbobyn av 151 Jonas Persson 0,45 0,68
Norrbobyn av 151 A. O. Östberg 0,18 0,27
Norrbobyn av 151 J. Persson och A. O. Östberg 3,20 4,80
Norrbobyn 119 Strömbacka bruk 112,66 168,99
Norrbobyn 47 Strömbacka bruk 21,47 32,20
Norrbobyn 16 Per Jonsson 5,63 8,44
Norrbobyn samf. Utskog Norrbobyns byamän 40,73 61,10
Norrbobyn 1313 Strömbacka bruk 2,84 4,26
Norrbobyn 146 Strömbacka bruk 0,54 0,81
Norrbobyn rödning

Brunkans

Strömbacka bruk 0,86 1,29
Norrbobyn 33 Strömbacka bruk 21,30 31,95
Norrbobyn av 85 Strömbacka bruk 37,33 56,00
Norrbobyn av 85 Erik Waldenström 74,88 112,32
Norrbobyn 46 Strömbacka bruk 2,82 4,23
Norrbobyn myrtag Per Larsson 7,77 11,66
Norrbobyn myrtag M. Östberg och Perssons sterbh. 18,00 27,00
Norrbobyn myrtag Gerh. Edman 14,43 21,65
Norrbobyn myrtag Strömbacka bruk 45,25 67,88
Norrbobyn myr och

Sandtag

Norrbo byamän 187,52 281,28
Norrbobyn och Hålsjö

Sjurvallen

Fäbodlaget 8,29 12,43
Norrbobyn Björsbovallen Fäbodlaget 0,81 1,21
Hålsjö 33 Jonas Norin 132,40 198,60
Hålsjö 164 Lars Johansson 53,19 79,78
Hålsjö 1820 Kristina Johansson 48,65 72,97
Hålsjö 183 P. J. Rönnkvist 29,94 44,91
Hålsjö 1815 Strömbacka bruk 0,23 0,34
Hålsjö 1821 Strömbacka bruk 0,03 0,05
Hålsjö 1819 Erik Eriksson 188,46 282,69
Hålsjö 1810 L. A. Ström 68,76 103,14
Hålsjö 184 Johan O. Gladh 59,13 88,70
Hålsjö av 163 Per Nilsson 121,24 181,86
Hålsjö av 163 o. 145 Per Nilsson 152,44 228,66
Hålsjö 162 Lars Eriksson 80,29 120,44
Hålsjö 134 Erik Olov Eriksson 184,96 277,44
Hålsjö 712 Jonas Larsson 92,05 138,08
Hålsjö 412 Erik Hallén 36,99 55,49
Hålsjö 44 Jonas Larsson 15,66 23,49
Hålsjö 412 Erik Hallén 20,88 31,32
Hålsjö 67 Johan Persson 8,64 12,96
Hålsjö 68 Erik Eriksson 3,46 5,19

 

 

HUDIKSVALLS TIDNING ONSDAGEN DEN 9 MAJ 1934

Vi fortsätta här publiceringen av de ersättningar som av vattenrättsdomstolen utdömts i samband med Dellarnas reglering.

Norrbo socken

Fastighet Ägare Värde-

Minskning

Kr. Öre

Ersättning

Kr. Öre

Hålsjö Erik Persson 3,46 5,19
Hålsjö Samf. För nr 342 a, b, c, d. 50,40 75,60
Hålsjö av 112 Olov Persson i Ängebo 0,23 0,34
Hålsjö av 1712 Erik Persson 90,70 136,05
Hålsjö av 1712 Strömbacka bruk 59,63 89,44
Hålsjö 1711 Erik o. Jon Olov Kring 37,17 55,75
Hålsjö av 1715 Strömbacka bruk 38,75 58,12
Hålsjö av 152 P. J. Jonsson 41,54 62,31
Hålsjö av 152 Anders Lönnberg 61,74 92,61
Hålsjö 83 Anders Jonsson 91,31 136,97
Hålsjö av 147 Olov Andersson 12,42 18,63
Hålsjö av 147 P. O. Norell 7,32 10,98
Hålsjö 95 Daniel Danielsson 39,78 59,67
Hålsjö 86 Jacob Gunst 28,04 42,06
Hålsjö 146 Karl Berlin 23,54 35,31
Hålsjö 114 Per Andersson 45,12 67,68
Hålsjö 135 Anna Olsson-Ond 20,55 30,82
Hålsjö 1111 Anna Olsson-Ond 73,83 110,75
Hålsjö 57 Jonas Jonsson 49,32 73,98
Hålsjö 58 Jonas Jonsson 78,12 117,18
Hålsjö 59 Olov Eriksson, Erik o. Jon Olov
Kring
21,07 31,61
Hålsjö 49 Per Idén 3,47 5,20
Hålsjö 1427 Erik Waldenström 8,14 12,21
Hålsjö 1429 Olov Eriksson 79,07 118,60
Hålsjö 143 Lars Larssons sterbhus 64,99 97,49
Hålsjö 118 Erik Eriksson 1,98 2,97
Hålsjö 114 Erik Eriksson 51,87 77,81
Hålsjö 715 Jonas Strid 0,05 0,08
Hålsjö 73 Olov Olsson 22,32 33,48
Hålsjö 410 Lars Andersson 0,07 0,11
Hålsjö 413 Lars Andersson 1,24 1,86
Hålsjö av 43 Erik Hedblom 0,45 0,68
Hålsjö av 43 Erik Persson 11,25 16,88
Hålsjö 22 Olov Olsson 145,66 218,49
Hålsjö 510 Strömbacka bruk 0,23 0,34
Hålsjö av 56 Strömbacka bruk 0,23 0,34
Hålsjö av 56 Olov Eriksson 7,02 10,53
Hålsjö 616 Erik Jonsson 0,12 0,18
Hålsjö 711 Lars Andersson 1,69 2,54
Hålsjö 173 Per Kring 48,29 72,43
Hålsjö 113 Per Erik Eriksson 101,79 152,68
Hålsjö 1421 Erik Hedblom 42,89 64,33
Hålsjö 1420 Lars Jonsson 50,11 75,16
Hålsjö 617 Per Elov Persson 28,31 42,46
Hålsjö 103 Erik Sjöberg 63,03 94,54
Hålsjö 104 Joh. Olov Jonsson 70,81 106,22
Hålsjö 212 Erik Eriksson 38,32 57,48
Hålsjö 210 N. A. Wange 44,33 66,49
Hålsjö 224 Erik Persson 48,69 73,04
Hålsjö 77 Strömbacka bruk 109,35 164,03
Hålsjö 59 Olov Eriksson 18,54 27,81
Hålsjö 153 Erik Eriksson-Holm 42,30 63,45
Hålsjö 94 Erik och Jon Olov Kring 25,47 38,21
Hålsjö 98 Jonas Norin 6,17 9,25
Hålsjö 94 och 98 E. och J. O. Kring samt J. Norin 38,70 58,05
Hålsjö m. fl. samf. för Hålsjö 1 — 7,
Bästdal och Ängebo(Björsboholmarna)
63,22 94,83
Hålsjö Båthusplats, samf. för Hålsjö 5,83 8,75
Hålsjö Väg till myrtag, samf. för Hålsjö 37,24 55,86
Hålsjö m. fl. byar samf. till Hålsjö,

Bästdal, Stengärde och Ängebo

304,20 456,30
Hålsjöholmen Samf. för föregående 221,45 332,17
Hålsjö Samf. Hålsjö 8 — 18 samf. 3, 10 115,18 172,77
Hålsjö vattenverksplats Samf. för Hålsjö 5, 6, 16, 17 7,25 10,87
Bästdal 28 Jon Erik Berlin 54,72 82,08
Bästdal av 29 Jonas Persson 59,81 89,71
Bästdal av 29 Aug. Nordström 9,27 13,91
Bästdal 12 Karl Berlin 62,57 93,85
Bästdal 13 Erik Eriksson 116,19 174,29
Bästdal båthusplats Samf. för Bästdal, Ängebo och

Stengärde

Ängebo 11 Olov Persson 132,70 199,05
Stengärde myrtag Samf. för Stengärde 11,82 17,73
Stengärde 15 Strömbacka bruk 1,76 2,64
Stengärde 19 Jonas Olsson 9,65 14,47
Gammelsträng 34 Olov Olsson 22,73 34,09
Gammelsträng 312 Olov Olsson 23,49 35,24
Gammelsträng 82 Olov Olsson 50,00 75,00
Gammelsträng 81 Anders Olsson 6,55 9,83
Gammelsträng 11 Per Olsson 2,88 4,32
Gammelsträng 310 Anders Jonsson 41,31 61,96
Gammelsträng 614 N. E. Ljusberg 2,84 4,26
Gammelsträng 510 Strömbacka bruk 0,23 0,34
Gammelsträng 311 Lars Jonsson 0,48 0,72
Gammelsträng 25 Strömbacka bruk 0,07 0,10
Gammelsträng 23 Vilhelm Sjöberg 4,14 6,21
Gammelsträng 44 Per Johansson 0,68 1,02
Gammelsträng

Rotmorsröjningen

Per Erik Kring 0,45 0,67
Gammelsträng 48 Per Erik Kring 0,23 0,34
Gammelsträng 47 Per Sjöberg 0,38 0,57
Gammelsträng 73 Iggesundsbolaget 1,13 1,69
Gammelsträng 24 Gustav Wennberg 12,79 19,18
Gammelsträng 37 Jonas Nylund 0,09 0,14
Gammelsträng

Hallavallen

Samf. för 11, 23, 24, 310, 311,

44 och 81

0,30 0,45
Gammelsträng

Båthusplats

Per Sjöberg, Per Persson och

Olov Andersson

35,90 53,86
Gammelsträng

Båthusplats

N. E. Ljusberg m. fl. 6,21 9,32
Gammelsträng

Myrtag

Olov Andersson 0,03 0,05
Gammelsträng

Myrtag

Anders Olsson 1,31 1,96
Gammelsträng

Utmål

Gammelsträngs byamän 25,14 37,71

 

 

HUDIKSVALLS TIDNING DEN 15 MAJ 1934

Vi fortsätta här publiceringen av de ersättningar som av vattenrättsdomstolen utdömts i samband med Dellarnas reglering.

Forssa socken

Fastighet Ägare Värde-

Minskning

Kr. Öre

Ersättning

Kr. Öre

Överby av 32 Herman Johansson 55,32 82,99
Överby av 32 Herman Johansson 2,65 3,97
Överby 64 L. O. Eriksson 0,37 0,55
Överby 54 Ida Berg 0,41 0,62
Överby 33 Jonas Persson 114,57 171,87
Överby 23 Strömbacka 72,30 108,45
Överby 55 Ida Berg 5,94 8,91
Överby Hallbo

Fäbodvall

Ida Berg 18,27 27,41
Överby Hallbo

Fäbodvall

L. E. Eriksson 0,32 0,48
Överby Hallbo

Fäbodvall

Erik Klar 27,72 41,58
Överby Hallbo

Fäbodvall samf.

Hallbo fäbodelag 25,21 37,82
Långby 86 Lars Persson 2,79 4,19
Långby 82 o. 67 Per Jonsson o. Erik Tillander 4,19 6,28
Långby 63 A. O. Eriksson 18,09 27,14
Långby 11 Sigurd Åström 7,34 11,01
Långby 26 L. O. Jonsson 9,81 14,72
Långby 23 Olov Persson 0,34 0,51
Långby 24 And. Andersson 0,54 0,81
Långby 65 Jonas Larsson 3,51 5,27
Långby 64 Olov Good 2,43 3,65
Långby 55 Mattias Olsson i Inälv 112,17 168,26
Långby holme Långby byamän 74,16 111,24
Hamre 114 Per Käll 43,88 65,82
Hamre 25 Iggesundsbolaget 86,71 130,06
Tomta 12 Johan Larsson 0,45 0,67
Tomta 115 Alfr. Eriksson o. Jonas Sandin 0,23 0,34
Smedsgården 21 Erik Makin 0,23 0,34
Åkre 11 Fanny Olsson 1,13 1,69
Åkre 11 John Ersson 0,68 1,02
Frägsta 11 Anders Johnsson 0,68 1,02
Frägsta 21 Lars Fredrik Olsson 1,66 2,49
Backen 111 Johan Högström 6,06 9,09
Norrhoga 15 och 67 Erik Makin 0,12 0,18
Norrhoga 210 Lars Forsberg 0,68 1,02
Kalvhaga 41 Viktor Holmqvist 11,52 17,28
Söderäng 24 Johan Bryngelsson 30,34 45,51
Stambanan 11 Statens järnvägar 2,70 4,05
Övernäs av 216 Martin Jonsson 0,66 0,99
Övernäs av 216 Lars Nilsson 1,35 2,03
Övernäs 211 Fredrik Trolin 9,54 14,31
Övernäs 213 Lars Nilsson 9,01 13,52
Övernäs 12 Erik Hedström 28,74 43,11
Övernäs 217 Lars Andersson 3,47 5,20
Övernäs 25 Maria Ellström 27,00 40,50
Klockarsved 12 Forssa sockens fattiggård 21,54 32,31
Klockarsved av 15 Statens järnvägar 7,54 11,31
Veda 47  N. A. Wange 31,06 46,59
Veda 24 Anna Broman 18,14 27,21
Böle 11 Nils Andersson 68,31 102,46
Böle 26 Nils Nilsson 3,49 5,24
Böle 319 Statens järnvägar 4,05 6,07
Böle 327 Per Käll 0,95 1,42
Hamre 71  Strömbacka bruk 60,02 90,03
Hamre av 316 Statens järnvägar 7,19 10,78
Hamre 34 Forssåbolaget 129,38 194,07
Hamre Forssåbolaget 62,55 93,83
Böle 319 N. Andersson 0,31 0,46
Böle 36 Lars Hådell 8,46 12,69
Böle 327 Per Hådell 23,40 35,10
Böle 11 Forssåbolaget 34,77 52,15
Böle 22 Hans Andersson 5,40 8,10
Böle 319 N. A. Wange 5,40 8,10
Bölemark 11 Hans Andersson 6,48 9,72
Bölemark 11 Hudiksvalls järnväg 2,70 4,05
Weda 51 Forssåbolaget 23,23 34,85
Weda 12 J. D. Jansson 20,43 30,65
Weda 21 Forssåbolaget 22,46 33,69
Weda 44 Forssåbolaget 12,15 18,23
Weda 34 J. D. Jansson 14,06 21,09

 

Högs socken

Fastighet Ägare Värde-

Minskning

Kr. Öre

Ersättning

Kr. Öre

Sigsta 11 Erik Olsson 34,92 52,38
Sigsta 21 Erik Jonsson 10,26 15,39

 

Längd för markersättningar, som skola nedsättas hos länsstyrelsen 

Delsbo socken

Fastighet Ägare Värde-

Minskning

Kr. Öre

Ersättning

Kr. Öre

Norra Sannäs 32 Per Olsson 388,50 582,75
Fredriksfors 12 Sven Joh. Svensson 569,39 854,09
Gåsbacka 51 Erik Olsson 136,78 205,17
Gåsbacka 41 And. Olov Andersson 284,23 426,35
Gåsbacka 21 J. E. Jonsson 289,30 433,95
Sunnansjö 61 Jonas Nilsson 1325,13 1987,70
Sunnansjö 71 Per Berglund 780,01 1170,02
Sunnansjö 43 Gustav Olsson 1077,10 1615,65
Sunnansjö 37 Erik Bergkvist 606,18 909,27
Sunnansjö 14 Erik Bergkvist 667,54 1001,31
Sunnansjö 17 Sigrid Paulsson 511,42 767,13
Ava 210 Jon Jonsson 278,56 417,84
Ava 14 Prästboställe 314,06 471,09
Komministergården

Lyktan

Prästboställe 94,19 141,29
Knutslunda 11 Prästboställe 2646,25 3970,88
Ava 11 Olov Persson 2029,21 3043,81
Hammaren 12 Arvid Paulsson 2661,00 3991,50
Byn 26 Olov Persson 692,13 1038,20
Byn 14 Jon Jonsson 1156,19 1734,29
Bredåker 26 Iggesundsbolaget 509,97 764,96
Hagen 46 Nils Olsson 302,28 453,42
Sjömyra 24 Carl Th. Carlström 132,24 198,36
Sjömyra av 11 Nils Nilsson 61,08 91,62

 

Bjuråkers socken

 

Fastighet Ägare Värde-

Minskning

Kr. Öre

Ersättning

Kr. Öre

Änga 51 Prästboställe 2,56 3,83
Kyrkbyn 22 Olov Forsvik 248,61 372,91
Kyrkbyn 76 Anders Olsson och hans barn 586,31 879,47
Kyrkbyn av 86 Anders Olsson och hans barn 1054,70 1582,06
Västansjö 22 Gustav Wengelin 81,00 121,50
Västansjö 27 Gustav Wengelin 112,77 169,16
Västansjö 25 Jonas Olsson 251,52 377,29
Västansjö 52 Karin Jonsson 1432,49 2148,73
Västansjö 59 Gustav Wengelin 711,08 1066,62
Västansjö 55 Iggesundsbolaget 1883,40 2825,10
Friggesund 62 Iggesundsbolaget 453,11 679,67
Friggesund 12 Iggesundsbolaget 1678,86 2518,29
Avholm 511 Jonas Olsson 243,84 365,76
Avholm 57 Anders Hedberg 524,70 257,50
Avholm 64 Johan O. Jonsson 171,67 257,50
Avholm 63 Johan O. Jonsson 1000,46 1500,69
Avholm 72 Anders Hedberg 173,64 260,46
Avholm 95 Jonas Olsson 280,24 420,36
Moviken 32 Strömbacka bruk 6108,93 9163,39
Moviken 21 Strömbacka bruk 1006,55 1509,83

 

 

HUDIKSVALLS TIDNING DEN 17 JUNI 1934

Vi fortsätta här publiceringen av de ersättningar som av vattenrättsdomstolen utdömts i samband med Dellarnas reglering.

Ersättningar, som skola nedsättas hos länsstyrelsen 

Norrbo socken

 

Fastighet Ägare Värde-

Minskning

Kr. Öre

Ersättning

Kr. Öre

Fönebo 12 Strömbacka bruk 520,18 780,27
Medmyra 17 Nils Jonsson 433,18 649,77
Medmyra 122 Per Persson 229,47 344,21
Medmyra 120 Per Persson 179,91 269,86
Medmyra 124 Emil Persson 649,00 973,50
Medmyra 111 Olov Larsson 134,83 202,24
Medmyra 18 Olov Larsson 1,543,74 2,315,61
Norrbobyn 45 Strömbacka bruk 272,48 408,72
Norrbobyn 11 Prästboställe 4,578,56 6,867,84
Norrbobyn 124 Anders Larsson 806,79 1,210,19
Norrbobyn 93 Erik Jonsson 287,03 430,54
Norrbobyn av 11 Per Forslin 123,28 184,92
Norrbobyn 137 Magnus Blom 136,99 205,48
Norrbobyn 133 P. E. Åström 821,71 1,232,57
Norrbobyn lertag Magnus Blom 219,92 329,88
Hålsjö 310 Erik Östlund 1,651,00 2,476,50
Hålsjö 1817 Lars Johansson 362,60 544,00
Hålsjö 185 P. J. Rönnkvist 245,52 368,28
Hålsjö 1822 Lars Strid 437,00 655,50
Hålsjö 121 Per Olsson Lind 201,09 301,64
Hålsjö 102 Anders Olssons sterbhus 617,80 926,70
Hålsjö 85 Erik Westman 300,47 450,71
Hålsjö av 112 Iggesundsbolaget 2,565,86 3,848,79
Hålsjö Reveln Iggesundsbolaget 618,79 928,18
Hålsjö av 1715 J. E. Backström 866,22 1,299,33
Hålsjö 1716 Johan Persson 293,49 440,24
Hålsjö 118 J. E. Berglund 229,95 344,93
Hålsjö 112 Per Andersson 1,327,73 1,991,60
Hålsjö 132 Erik Jonsson 1,243,30 1,864,94
Hålsjö 133 Alfred Rask 827,54 1,241,31
Hålsjö 149 Anna Olsson-Ond 168,15 252,22


Forssa socken

Fastighet Ägare Värde-

Minskning

Kr. Öre

Ersättning

Kr. Öre

Hamre 18 Mattias Olsson 415,79 623,68
Hamre 26 Mattias Olsson 442,13 663,19
Övernäs 11 Nils Nilssons sterbhus 532,13 798,19
Veda 44 Olov Olsson 1,187,48 1,781,22
Hamre 712 Forssåbolaget 236,84 355,26

Längd för ersättningar för värdeminskning genom försvårad brukning och dylikt.

Förutom den egentliga markförsämringen drabbas vissa fastigheter till följd av regleringen av värdeminskning genom försvårad brukning, försämrad räntabilitet samt missförhållande mellan fastigheternas och deras byggnaders storlek. För sålunda uppkommande skada har vattendomstolen bestämt ersättning med de belopp som upptagits i denna längd:

Fastighet Ägare Belopp kr
Norra Sannäs 32 Per Olsson 200
Fredriksfors 12 Sven Johan Svensson 200
Gåsbacka 51 Erik Olsson 100
Sunnansjö 61 Jonas Nilsson 1,200
Sunnansjö 71 Per Berglund 500
Sunnansjö 43 Gustav Olsson 900
Sunnansjö 37 Erik Bergkvist 1,800
Sunnansjö 14 Erik Bergkvist 1,800
Knutslunda 11 Prästboställe 1,700
Ava 11 Olov Persson 2,500
Hammaren 12 Arvid Paulsson 3,500
Byn 26 Olov Persson 1,000
Byn 14 Jon Jonsson 2,000
Byn 16 Iggesundsbolaget 350
Hagen 46 Nils Olsson 50
Sjömyra 24 Carl Th. Carlström 50
Strandäng 113 Felix Andersson 75
Strandäng 17 Felix Andersson 25
Sjömyra av 11 Nils Nilsson 200
Kyrkbyn 22 Olov Forsvik 100
Kyrkbyn 76 Anders Olsson o. hans barn 1,000
Kyrkbyn av 86 Anders Olsson o. hans barn 500
Västansjö 25 Jonas Olsson 100
Västansjö 52 Karin Jonsson 1,200
Västansjö 59 Gustav Wengelin 900
Avholm 64 Johan O. Jonsson 200
Avholm 63 Johan O. Jonsson 1,100
Avholm 57 Anders Hedberg 100
Avholm 72 Anders Hedberg 100
Moviken 32 Strömbacka bruk 4,000
Moviken 32 Strömbacka bruk 1,000
Vedmyra 111 Olov Larsson 50
Vedmyra 18 Olov Larsson 200
Norrbobyn 11 Prästboställe 4,000
Norrbobyn 124 Anders Larsson 500
Norrbobyn 93 Erik Jonsson 200
Norrbobyn av 11 Per Forslin 100
Norrbobyn Holmtorpet Johan Bergfeldt 50
Norrbobyn 137 Magnus Blom 200
Norrbobyn 133 P. E. Åström 1,500
Hålsjö 310 Erik Östlund 2,000
Hålsjö 187 Lars Johansson 250
Hålsjö 185

 

P. J. Rönnkvist 400
Hålsjö 102 Anders Olssons sterbhus 400
Hålsjö av 1715 J. E. Backström 1,500
Hålsjö 1716 Johan Persson 1,200
Hålsjö 118 J. E. Berglund 500
Hålsjö 112 Per Andersson 1,600
Hålsjö 132 Erik Jonsson 1,000
Hålsjö 133 Alfred Rask 2,000
Hålsjö 135 Anna Olsson-Ond 100
Hålsjö 149 Anna Olsson-Ond 300
Hålsjö 1111 Anna Olsson-Ond 100
Hamre 18 Mattias Olsson 300
Hamre 26 Mattias Olsson 100
Veda 44 Olov Olsson 800

 

 

HUDIKSVALLS TIDNING DEN 19 JUNI 1934

Dellarnas vattenreglering

Utslaget med däri stipulerade ersättningar

(Obs! Det här tidningsreportaget har varit särskilt svårt att renskriva då texten i tidningen har varit  löpande och svår att orientera sig i. Dessutom förekommer en oförklarlig numrering, och en del ovanliga ord. Texten är ordagrant återgiven, Viveca Sundberg).

Båthus

Vid Dellensjöarnas stränder finnes ett stort antal båthus. Flertalet av dessa komma att beröras av regleringen, till huvudsaklig del på grund därav att loven i båthusen komma att ligga under vathusen, komma att ligga under det vattenstånd som i regel kan beräknas råda, då isen lägger sig å sjöarna. För arbeten till förekommande av skada å båthusen åligger det regleringsföretaget att, innan reglering av vattenavrinningen får verkställas, till de personer, som då utbetalningen skall ske, äro ägare till båthus, som här nedan angivas med nuvarande ägarens namn och då så kunnat ske, jämväl fastighetsnummer i den värderingslängd som upprättats av lantbruksingenjören Filip Olsson, under förutsättning dock naturligen att båthusen då finnas kvar, utgiva följande belopp nämligen till:

Nr Ägare Ersättning
23 J. E. Jonsson 25 kr
34 Axel F. Rudolphi 50 kr
49 och 50 Olov Persson 25 kr
52 Jon Jonsson 25 kr
74 Magnus Olsson 25 kr
75 Per Olsson 10 kr
247—251 AB Strömbacka bruk 200 kr
Anders Jonsson o. Brita Larsson, Gammelsträng 25 kr
Nils Klars sterbhus, Gammelsträng 40 kr, innefattande

Jämväl höjning av

Stenkista

424 Per Sjöberg 25 kr
422 Per Johans. O. Sven Erik Glad, Stengärde 25 kr
Per Persson o. Per Klar, Gammelsträng 25 kr
And. Olsson o. Per Erik Larsson, Gammelsträng 25 kr
284 a Lars Israelsson o. Jonas Kring, Stensgärde 25 kr
285 Olov Larsson 25 kr
407 Karl Berlin 25 kr
372 a Jonas Strid 15 kr
402 Jon Erik Berlin 15 kr
407 Olov Persson o. Erik Vik, Ängebo 25 kr
Erik Danielsson, Backmo 25 kr
Daniel Eriksson, Gammelsträng 25 kr
393 Erik Eriksson-Holm, Bästdal 25 kr
Sven Erik Glad, Stensgärde 25 kr
334 Per Nilsson 25 kr
335 Lars Eriksson 25 kr
320 Jonas Norin 25 kr
351 L. A. Ström 25 kr
338 Anders Olssons sterbhus 25 kr
339 Erik Westman 25 kr
337 Per Olsson-Lind 25 kr
382 Per Erik Eriksson 25 kr
359 Alfred Rask 25 kr
358 Erik Jonsson 25 kr
358 Erik Jonsson o. E. A. Eriksson 25 kr
356, 357 Per Andersson 25 kr
Karl Jonsson, Norrbobyn 25 kr
Jonas Jonsson, Norrbobyn 75 kr, innefattande

Jämväl höjning av

Vågbrytare

279 Jonas Mickelsson 25 kr
280 Olov Larsson 25 kr
Jon Larsson, Norrbobyn 25 kr
301 b A. C. Östberg 25 kr
282, 283 a Jonas Karlsson 75 kr
Hålsjö östra notlag 40 kr
327 Lars Strid 40 kr
381 Per Kring 40 kr
385 Per Olov Persson 25 kr
375 b Erik Persson 25 kr
340 Jonas Larsson 80 kr
376 Olov Olsson 80 kr
376 Olov Olsson 25 kr
284 a Lars Israelsson 25 kr
452 Jonas Larsson 25 kr
Erik Blank, Kalvhaga 40 kr
479 Maria Ellström 25 kr
480 a Forssa sockens fattiggård 25 kr
Jonas Persson, Tå 50 kr
24 Olov Jonsson 50 kr

Erfordras höjning av ett 263 Emil Persson och ett Oskar Blank i Kalvhaga tillhörigt båthus åligger det regleringsföretaget att verkställa detta.

 

 

HUDIKSVALLS TIDNING DEN 21 JUNI 1934

Utslaget med däri stipulerade ersättningar

Lador m.m.

Ett flertal lador ligga så lågt, att de skadas genom det av regleringen betingade högre vattenståndet. Ersättning för dessa skador finner vattendomstolen böra utgå med undantag för de fall, att ladorna äro avsedda för gröda från jord, som i sin helhet ersättes. Även beträffande andra byggnader och dylikt medför regleringen skador, som bör ersättas. Vattendomstolen förpliktar sökandena att, innan regleringen får ske, i gottgörelse för skador i nu nämnda hänseenden — dock endast i den mån de skador byggnaderna då finnas kvar — till dåvarande ägare eller innehavare av nedan upptagna fastigheter eller delar därav utgiva de vid fastigheterna angivna belopp, därvid då fastighetsbeteckningen är ofullständig den nuvarande ägarens samt, då fråga är om innehavare, den nuvarande innehavarens namn angivits inom parentes:

Nr Fastighetsbeteckning (Ägare) Summa
7 Norra Sannäs 32 (Greta Agrell) för höjning av tak, murar

och golv i källare

200 kr
21 Gåsbacka 41 för höjning av lada av stolpar och bräder 100 kr
23 Gåsbacka 21, förändring av lada 75 kr
Gåsbacka 12, för flyttning av 2 lador 100 kr
27 Sunnansjö 71, för flyttning eller höjning av 3 lador, planering

m.m. vid båthus.

250 kr
för väg till ägofigur 40, 41 m.fl. 250 kr
för höjning av väg till lada och båthus 50 kr
Sunnansjö 61, för flyttning av 3 lador 150 kr
för höjning av väg 50 kr
Sunnansjö 43, för förstärkning av grund till lada 40 kr
för höjning av väg till lada 50 kr
29, 30 Sunnansjö 37, 14, för flyttning av redskapslider 50 kr
för höjning av väg till sand- och grustag 200 kr
31 Sunnansjö 17, för höjning av grund och golv till magasin 300 kr
för arbeten till förhindrande av skador å värmepanna,

garage och raststuga

450 kr
38—40 Ava 24, 25, 214, för skydd å sockel till vagnbod m.m. 65 kr
Ava 210, för höjning av brygghus 300 kr
46 Knutslunda 11 (Ida Andersson) för skada å trädgårdsland 100 kr
48 Hammaren 12, för flyttning av lada 200 kr
för intrång å brygg- och båthus 200 kr
50 Byn 26, för flyttning av lador 125 kr
52 Byn 14, för höjning av lada 25 kr
för höjning av sommarladugård och lada samt intrång å

dessa byggnader

250 kr
för höjning av smedja 40 kr
för höjning av 2 sammanbyggda lador 300 kr
55 Bredåker 310, för flyttning av lada 35 kr
för flyttning av tvättstuga 60 kr
61 Hagen 44, för höjning av lada o. förstärkning av dess grund 40 kr
73 Myra 82, för höjning av båthus och lada 75 kr
192 Kyrkbyn 22, för höjning av lada 85 kr
193 Kyrkbyn 54, för höjning av lada 40 kr
194, 197 Kyrkbyn 76, 86, för höjning av skjul 15 kr
för höjning av lada 25 kr
för höjning av golv och för mistat utrymme i lada 100 kr
för höjning av väg 75 kr
200 Tå av 41, för höjning av lada 75 kr
201 Tå 22, för höjning av lada 75 kr
för strandskoning vid lada 30 kr
202 Tå 23, för höjning av lada 110 kr
för strandskoning vid lada 30 kr
210 Västernäs n:o 1 (I. H. Iwarsson) för förstärkning av grund

å bryggstuga, vedbod m.m.

115 kr
för förstärkning av grund å vagnbod, stall och gödselstad 150 kr
för fyllnadsarbeten i trädgård 250 kr
för höjning av magasin och brygga 400 kr
andra åtgärder för strandskydd 100 kr
212, 216 Västansjö 14 och 12, för utfyllnad av gårdsplan 200 kr
211 Västansjö av 11 (Olov Eriksson) för skada å mark mellan

Vägen och sjön

100 kr
för skada å källa 65 kr
213 Ranstorp n:o 1 (C. J. Strid) förstärkning av grunden

å uthus

100 kr
214, 215,

222

Västansjö 22, 27, 59, för höjning och cementering av

gödselstad

300 kr
för flyttning av lada 160 kr
221 Västansjö 52, för höjning eller flyttning av lador 200 kr
224 Samfälld linsänkeplats för Västansjö, för höjning av väg 50 kr
226 Friggesund 62, för flyttning av lador 175 kr
229 Friggesund 45, för höjning av sjömagasin och brygga 150 kr
238 a Avholm 83, för höjning av lada 25 kr
238 b Avholm 102, för höjning av lada 25 kr
234 Samfälld båtlagsplats för Avholm för intrång å båtplats 25 kr
241 b, 243 Skålsvedja n:o 1 och 2, Tjärna 44, för strandskydd framför

boningshus m.m.

600 kr
247—251 Moviken 11, 21, 32, 33, 42, för flyttning av lada 75 kr
för ändring av två sjömagasin 1 500 kr
för höjning av lastkajer 850 kr
för höjning av timmertipp och väg till båthus 50 kr
för höjning av körvägar 600 kr
för strandskoningar 500 kr
254 Fönebo 12 (Daniel Viberg) för flyttning av källare 200 kr
254 Fönebo 12 (Lars Jonsson, Johan Tungström, Oskar Jonsson)

förändring av brygga och båtskjul

125 kr
359 Hålsjö 133, för höjning av lada 25 kr
358 Hålsjö 132, för strandskoning å väg 25 kr
356, 357 Hålsjö 112, 114, för höjning av lada 25 kr
356, 357,

382

Hålsjö 112, 114, 1113, för höjning av lada 25 kr
370 Norrbobyn 124, för flyttning av gärdsgård 30 kr
278 Norrbobyn 93, för flyttning av gärdsgård 20 kr
298 Norrbobyn 133, för flyttning av lada 75 kr
268 Norrbobyn 11 (Anna Brolin, Dellenbaden) för höjning av

Grund till vedbod

75 kr
för nya stolpar och utfyllning i bostadshus 50 kr
för ombyggnad av källare 200 kr
259 Vedmyra 118, för strandskydd och flyttning 500 kr
för skyddsmur vid tvättstuga 30 kr
för höjning av bryggor och väg 200 kr
257 Vedmyra 113, för strandskydd 240 kr
för rördike från källare 125 kr
321 Hålsjö 310, för höjning av utfartsväg 200 kr
330 Hålsjö 1819, för flyttning av källare 350 kr
för strandskoning 200 kr
331 Hålsjö 1810, för strandskoning 300 kr
330 Hålsjö 1819, för höjning av brygga 200 kr
för höjning av magasin 200 kr
333—335 Hålsjö 163, 145, 162, för höjning av lada 25 kr
369 Hålsjö 143, för höjning av lada 25 kr
419 Gammelsträng 311, för höjning av lada 25 kr
337 Hålsjö 121, för höjning av lada 25 kr
386, 387 Hålsjö 103, 104, för flyttning av lada 25 kr
389 Hålsjö 210, för höjning av lada 25 kr
339 Hålsjö 85, för höjning av lada 25 kr
376 Hålsjö 22, för flyttning av lada 50 kr
343 a Hålsjö 112, för flyttning av ekonomihus 250 kr
flyttning av lada 100 kr
för strandskoning m.m. 3 500 kr
473 Övernäs 11, för skada å upplagsplats 75 kr
Övernäs n:r 2 (Kristina Andersson) för höjning av bod samt

fyllning framför boden

40 kr
479 Övernäs 25, för fyllning och planering å tomten 50 kr
490 Hamre 34, för fyllning vid timmerupplaget 100 kr
494 Böle 337, för höjning av ekonomihus 175 kr
495 Böle, avsöndring från samfällighet (Hans Andersson)

för källare

500 kr
för flyttning av bod m.m. 60 kr
för minskat utrymme under boningshus och för

grundförstärkning

500 kr
samfälld väg från Böle litt. C, I, D, B, Aa och K för höjning

av körväg

250 kr
486 Böle 337, för höjning av tvättstuga 75 kr
Lillböle (Joh. Persson) för höjning av materialbod 40 kr
481 a Veda 44, för flyttning av lador 225 kr
Samfälld mark för stora skifteslaget i Forssa socken

(Olov Östberg) för flyttning av två hus

60 kr
(G. Fagerström) för flyttning av två hus 60 kr
(Evald Magnusson) för flyttning av ett hus 35 kr
(J. Bergkvist) för flyttning av ett hus 35 kr
(B. Norrby) för flyttning av ett hus 35 kr
(B. Fagerström) för flyttning av ett hus 35 kr
(K. Norrby) för flyttning av ett hus 35 kr

 

Å Böle 337 har uppförts en byggnad innehållande ett boningsrum och tvättstuga å den plats, där regleringsdammens högra landfäste skall förläggas. Vattendomstolen, som skatta värdet av byggnaden till 2,200 kr., förpliktar regleringsföretaget att tillösa sig denna byggnad och ålägger det förty företaget att, innan arbeten för dammens uppförande påbörjas, till byggnadens dåvarande ägare för byggnaden utgiva nämnda belopp 2,200 kr.

 

HUDIKSVALLS – TIDNINGEN Den 21 juni 1934

 

 

HUDIKSVALLS TIDNING DEN 28 JUNI 1934

Dellarnas vattenreglering 

Sandtag

Å Dellensjöarnas stränder finnas på ett flertal platser sandtag, vilka huvudsakligen nyttjas till husbehov. Det av regleringen föranledda högre sommarvattenståndet kommer att försvåra dessa sandtags tillgodogörande. I ersättning för denna skada förpliktar vattendomstolen sökandena att, innan reglering får ske, till dåvarande ägare av här nedan upptagna fastigheter utgiva följande belopp, nämligen till ägare av:

Nr Ägare (fastighetsbeteckning) Summa
7 Sannäs 32 100 kr
8 Samfällt sand- och lertag till norra Sannäs 80 kr
194, 197 Kyrkbyn 76, 86 10 kr
220 Västansjö av 33 10 kr
221 Västansjö 52 5 kr
238 b Avholm 102 10 kr
239 Avholm 95 45 kr
247—251 Moviken 11, 21, 32, 33, 42 90 kr
302, 303,

306

Norrbobyn 119, 47, 1313 130 kr
253—255 Fönebo 12, 13, 14 80 kr
319 Björsbovallen 60 kr
395 Björsboholmarna 180 kr
358 Hålsjö 132 60 kr
293 Norrbobyn 94 10 kr
270 Norrbobyn 124 80 kr
278 Norrbobyn 93 15 kr
273 Norrbobyn 178 35 kr
298 Norrbobyn 133 95 kr
268 Norrbobyn 11 165 kr
317 Samfällt myr-, ler- och sandtag för Norrbobyn 180 kr
295 Norrbobyn 161 20 kr
282, 283 a Norrbobyn 132, 15 150 kr
339 Hålsjö 85 45 kr
416 Gammelsträng 310 70 kr
443 Hallbo fäbodvall 40 kr
437 Överby 33 90 kr
438 Överby 21 30 kr
556, 457 Hamre 18, 24 30 kr
459 Hamre 25 55 kr
470 Kalvhaga 41 20 kr

Skada å brunnar anmälas inom fem år från regleringens början

Om vattenregleringen blir till skada för brunnar å Dellensjöarnas stränder kan nu ej avgöras. Talan om ersättning för skada härutinnan må förty anmälas hos vattendomstolen inom fem år från det regleringen påbörjats.

Strömfall i Dellensjöarnas tillflöden

Den höjning av vattenståndet som regleringen av vattenavrinningen ur Södra Dellen under vissa tider kommer att medföra, har till följd en minskning av den uttagbara kraftmängden vid Stömne nedre kvarn i Stömnesjöns avlopp strax uppströms Södra Dellen. I ersättning härför förpliktas regleringsföretaget att, innan reglering av vattenavrinningen får ske, till kvarnens ägare utgiva 4,000 kr.

Skador å Forssåbolagets och Bölebolagets anläggningar m.m.

Regleringen medför, att vattenståndet vid Forssådammen vissa tider måste sänkas under det nu brukliga. På grund av i målet förekomma omständigheter finner vattendomstolen emellertid att ersättning härför ej bör utgå.

Till förekommande av skada å turbinen vid Forssådammen på grund av den luftsugning som kan uppkomma genom avsänkningen av vattenståndet, föreskrives viss anordning, som skall verkställas å sådan tid, att avbrott i fabriksdriften ej vållas.

Forssåbolaget har tidigare fraktat bränsle från Dellensjöarnas stränder i pråmar till en bolagets kaj vid Böleströmmen strax nedströms järnvägsbron. Bolaget har påstått, att denna trafik skulle till följd av regleringen i hög grad försvåras, då pråmarna vid det högre vattenstånd, som regleringen tidvis kommer att medföra, icke skulle kunna framgå under järnvägsbron och fordrat ersättning härför. De i målet förebragta beräkningarna angående vattenstånd efter regleringens genomförande utvisa emellertid, att regleringen icke kommer att under tid, då sjöfart kan bedrivas, i någon nämnvärd grad försvåra framförandet av pråmar under järnvägsbron. I stället blir regleringen under avsevärd tid varje år till nytta för trafiken genom högre vattenstånd i Böleströmmen. Ersättning i nu nämnda hänseende kan alltså ej tillerkännas Forssåbolaget.

Det högre vattenståndet medför något större försumpning av de lägsta delarna av den upplagsplats för massaved och bränsle, som Forssåbolaget har mellan Böleströmmen och Tamms kanal. Sagda skada kan förekommas genom täckdikning av nämnda delar. Kostnaden härför skattar vattendomstolen till 400 kr., som regleringsföretaget förty förpliktas utge till Forssåbolaget, innan reglering får ske.

Vidare förpliktas regleringsföretaget att sist tre månader innan reglering av vattenavrinningen får ske, till Forssåbolaget utge 3,800 kr., för ombyggnader av två upptag till transportbanor å upplagsplatsen och viss muddring.

En fordran av Forssåbolaget på ersättning för att en planerad pråmtrafik från Dellensjöarna fram till Forssådammen kommer att förhindras av regleringsdammen har avslagits, då nämnda trafik enligt domstolens åsikt skulle — oavsett regleringsdammen — draga sådana kostnader, att trafiken icke bleve ekonomiskt lönande och då härtill kommer, att det gods som skulle framföras till Forssådammen, lämpligare kan transporteras till exempel medelst linbana.

För att regleringen av vattenavrinningen ej skall inverka menligt på vattentillförseln till Forssåbolagets pappfabrik böra lämpligen pumparna sänkas. Kostnaden härför skattas till 500 kr., som regleringsföretaget förpliktas att sist tre månader innan reglering av vattenavrinningen får ske, utgiva till Forssåbolaget.

Under byggnadstiden skall regleringsföretaget sörja för vidtagande av sådana åtgärder, att skada på grund av förorenat vatten ej uppstår å Forssåbolagets produkter.

Forssåbolaget har vidare gjort gällande, att vattenregleringen kommer att fördyra skötseln av Forssådammen. Om så kommer att bliva fallet, finner vattendomstolen sig nu ej kunna avgöra, utan förordnar förty, att ägaren av Forssådammen må sist inom fem år efter det regleringen påbörjats i mån av befogenhet föra talan härutinnan vid vattendomstolen.

För den händelse Forssåbolaget vidtagit vissa angivna anordningar, som bli till gagn för den nu medgivna regleringen vill vattendomstolen på särskild ansökan bestämma gottgörelse härför.

Vid Bölebolagets anläggningar erfordras en mindre förlängning av intagsbryggan och uppfordringsverket, för vilket regleringsföretaget skall, senast tre månader innan reglering av vattenavrinningen får ske, utgiva 200 kr. till bolaget.

Slutligen ålägges regleringsföretaget att tillse, att virke, som flottas till Forssåbolagets eller Bölebolagets anläggningar vid Forssådammen, framsläppes genom regleringsdammen.

Inom tio år härefter

skola de arbeten, till vilkas utförande lämnats tillstånd i detta utslag, vara fullbordade.

Besiktning

Sedan arbetena fullbordats eller den för fullbordandet bestämda tiden gått till ända skall besiktning å arbetena verkställas av sakkunnig person, som förordnas av vattenrättsdomstolen.

Såsom bygdekraft

förpliktas vattendomstolens ägare av anläggningarna vid Sågfallet och Järnverksfallet att tillhandahålla en tjugondel av den vunna ökningen i uttagbar vattenkraft vid nämnda båda anläggningar.

Fiskeavgift

Den i 2 kap. 10 par. vattenlagen föreskrivna fiskeavgiften bestämmer vattendomstolen till 300 kr. för år. Avgiften skall utgå från och med året näst efter det, då arbetet med regleringsdammen påbörjats samt för varje års utgång inbetalas till k. bfhde i länet. I samband med prövning av frågorna om inrättande av fiskodlingsanstalt för sik och om inplantering av annan fisk äger vattendomstolen lämna föreskrift om minskning av denna avgift.

 

 

Riksförbundet Landsbygdens Folk
(RLF)
Juridiska avdelningen
Postfack 306, Stockholm l.

Till
RLF:s huvudmän i målen om Dellensjöarnas reglering och rammålet för regleringar inom Svåga älv

Mellanbygdens Vattendomstol meddelade den 3 mars 1959 dom beträffande fiskefrämjande åtgärder och ersättning för skador på fisket i anledning av 1933 års tillstånd till reglering av Dellensjöarna.

Samma dag meddelades dom i ”rammålet”.

Domen angående skador på fisket till följd av Dellensjöarnas reglering.

Vattendomstolen ålade regleringsintressenterna att fr.o.m. år 1959 utplantera 25.000 ensomriga märkta sikungar.

Vidare utdömde vattendomstolen 14.050 kronor till Bjuråkers stora skifteslag och 25.290 kronor till Norrbo skifteslag att fördelas mellan delägarna som de kunde åsämjas. Karl Blom, Norrbobyn 1211, erhöll 1.500 kronor för försämrat lakfiske jämte 5% ränta därå från den 5 juni 1957.

Dom i rammålet.

Beträffande denna dom, som omfattar 73 sidor, kan sägas följande.

Vattenframrinningen vid Tvärforsen må ej underskrida 1,2 m3/sek., och skall, där så kan ske utan sänkning av vattenståndet i reglerad källsjö hållas vid lägst 2 m3/sek. Vidare skola ändringar i vattenframrinningen vid Tvärforsen under den tid Svåga älv är isbelagd ske så mjukt som möjligt.

I övrigt skola skadefrågorna i vad dessa röra Svåga älv handläggas under prövotid. Beträffande skador på mark och tekniska föremål samt sanitära förhållande nedströms Svåga älvs utlopp i Dellensjöarna skola dessa upptagas i den ordning som gäller för s.k. oförutsedda skador.

Vidare har ersättning för rättegångskostnader utdömts i viss omfattning.

Domen i rammålet finns tillgänglig hos dels aktförvararna, kommunalkamrerarna:

Hans Persson, Friggesund,  Axel Karlsson, Forsa dels ock:
Rickard Wigholm, Berge, Bjuråker
Johan Jons, Ängebo
Emil Persson, Rossla, Delsbo

RLF:s provinsförbunds kontor i Hudiksvall

Domen beträffande oförutsedda skador å fisket till följd av Dellensjöarnas reglering finns tillgänglig förutom hos vederbörande aktförvarare, även hos

Rickard Wigholm, Berge, Bjuråker

Det synes ej föreligga skäl för ett överklagande. Den som vill klaga skall anmäla vad hos vattenrättsdomaren i Östersund senast den 17 dennes. Om ni önskar, att vi skola vara Eder behjälpliga härmed, måste Ni meddela oss före den 15 dennes.

Stockholm den 12 mars 1959

 
(Per-Olof Nordin)
Jur.kand.

 

 

Rättelser och kompletteringar mottar vi varmt och tacksamt

Om du gillar den här sidan och vill stödja vårt arbete är en gåva eller en donation senare, mycket välkommen till Dellenportalens konto 6408-619 968 508 Handelsbanken Hudiksvall
Du kan även Swisha din gåva till 073-600 42 78
Tack för din gåva – tillsammans kan vi glädja andra

Glöm inte ange dellenportalen.se som källa för eventuella uppgifter du hämtar.

Tack för ditt besök och välkommen åter!

Sammanställt av Åke Nätterö


Dellenportalen | Åke Nätterö | Anderbo 62 | 824 78 Bjuråker | Tel 0653-600 62

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *