Oskar II:s kröningsresa 1873

Oskar II:s kröningsresa genom Hälsingland 1873


Använd sökfunktionen
Tryck ner Ctrl, håll kvar och tryck ner tangenten f och släpp. I sökrutan upp till höger eller ner till vänster beroende på vilken dator du har, kan du nu söka vad du vill i det här dokumentet.


Mejladressen till oss hittar du längst ned på sidan

 

När Kung Oskar II besökte parterren i Hybo 1873

Oskar II blev kung 1872. Han kröntes den 12 maj 1873 i Stockholm och den 18 juli 1873 i Trondheim.

På sin kröningsresa genom Hälsingland
 hade den 44 år gamle Kungen lämnat sitt ångfartyg Walkyrian vid Söderhamn. Därifrån gick resan med järnväg och ångbåt över Bergviken till Kilafors och efter landsväg till Järvsö och Stenegård där apotekare och riksdagsman Julius Brun inbjudit Kungen på middag och övernattning.

På förmiddagen den 17 juni syntes en större vagn med tre hästar och en förridare nalkas Järvsö. Julius Brun tog sig över älven till kyrkön, som var alldeles fullpackad med högtidsklätt folk som ville se konungen. Efter ett besök i kyrkan for sällskapet över älven till Stenegård där kungen alltså skulle intaga middag och vila över natten. Men just när man kört uppför den stora backen mot gården och stannat på grusplanen slog ljusdalningarna till. Häradshövdingen Granbom och kronofogde Lidén anhöll underdånigt om att till konungen få framföra ett önskemål, vilket beviljades. Häradshövdingen bad i nåder majestätet att dela sin tid för att även Ljusdal och ej blott Järvsö skulle få besök. När konungen tvekade fortsatte häradshövdingen. Ljusdalningarna är ett hedervärt folk, som känna sig förbigångna om enbart Järvsöborna få åtnjuta Eders Majestäts närvaro. Och inviterades konungen att redan samma kväll resa till Ljusdal, och där intaga supé på Backa gård och övernatta.

Kungen hamnade i stort bryderi, men Julius Brun var en diplomatisk karl och gav kungen fria händer att hantera ljusdalnigarnas påflugenhet. Eftersom kungen senare skulle gästa Julius Brun i Hudiksvall, lät han hälsa de ljusdalska ombuden att han skulle tillmötesgå önskemålet att övernatta i Ljusdal.

Efter att den 12 rätter stora middagen avslutats, och salut från kyrkvallen med 21 skott avfyrats, avreste kungen. Under färden till Ljusdal blev kungen hyllad med äreport och tal vid Hybo, där han stannade och betraktade det avancerade timmeruppfordringen.

Onsdagen den 18 vid nio tiden på morgonen anländer kungen, kammarherrarna och livvakten till Landgrens prästgård i Delsbo. Prästgården var nymålad på framsidan, klädd i björklöv girlanger, och med en björklövskrona och kungens namnchiffer som täckte hela taket. Det var fullt med åskådare och Delsbo kommunalnämnd med ett dussin hästar i kortege välkomnade kungen. Kommunister Fredborg läste upp ett telegram från Landgren som för tillfället befanns sig i Italien för att kurera sin hälsa.
Efter avslutad frukost, tal och hurrarop anlände sällskapet till Sunnansjö ångbåtstation där kungen med följe steg ombord på ångbåten Dellen för färd till Forsa station.  Hur det gick sedan kan du läsa längre ned, under Forsa Ångsåg

Minnessten 
Den gamla landsvägen gick från sockengränsen i Kalahea rakt ner mot och över ån vid Bolins och korsar nu järnvägen vid banvaktsstugan i Groland. I en kurva åt norr gick den över Hyboberget mot Snäre, där står en minnessten över kung Oskar II:s besök i Hybo.


Karta från 1911 visar den nu försvunna vägen över Hyboberget



Vid det gula R-märket utefter gamla landsvägen i Snäre finns Oskar II:s minnes-sten.



Den praktfulla minnes-sten finns vid Snäre byväg 10, i Snäre, Ljusdal



HUDIKSVALLSPOSTEN DEN 27/8 1890

17 år hafwa förswunnit sedan H. M:t konung Oskar II besökte Hudikswall på sin resa genom Norrland år 1873.

Efter att hafwa besökt Söderhamn och Bollnäs, reste konungen den 17 juni landswägen till Jerfsö, der han mottogs på ett särdeles högtidligt sätt.

Tidningen yttrar härom bland annat:
”I de anordningar som Jerfsö församlingsbor sjelfwa uttänkt och widtagit för konungens emottagande, i deputationen wid sockengränsen, i den wid kyrkan och Stenegård talrikt församlade högtidsklädda menniskoskaran, i det stillsamma och wördnadsfulla uppförandet, som icke stördes under hela dagens lopp af den minsta oordning, röjde sig tydligen hos folket inneboende wördnad och tillgifwenhet för landets konung.

Wid förberedelserna till anordningarne för konungens mottagande undföll det också en framstående medlem af allmogeklassen ett yttrande, som härför är betecknande, nämligen: Wi wilja wisa åtskilliga skandaltidningar, att wi icke hålla med dem, då de smäda landets konung”.

Från Jerfsö reste konungen till Ljusdal, der natten tillbragtes. På wägen till Ljusdal togs Hybo timmeruppfordringswerk i betraktande.

Den 18 juni afreste konungen till Delsbo.
Från Delsbo gjordes med ångaren Dellen utfärd uppåt norra Dellen, hwarpå konungen på eftermiddagen inträffade wid Forssa jernwägsstation samt derifrån afreste med tåget till Hudikswall.

Härstädes woro stora anordningar widtagna för att på högtidligaste sätt mottaga monarken. Som staden då ännu ej hade sitt rymliga stadshus, tog konungen sin bostad hos apotekaren Brun och den af staden för konungen gifna middagen intogs i handlanden Forsströms wåning.

Wid 9-tiden på aftonen afreste konungen med ångaren Thor till Sundswall.

Källa: Kungliga Biblioteket
Avskrift: Viveca Sundberg


msd-014-annons-1873

Som framgår av annons införd i Hudiksvalls Posten 1873 är Ångaren Dellens turer inställda med anledning af H. M:t Konungens resa, tisdagen och Onsdagen den 17 och 18 dennes; men i dess ställe kommer ångaren Tamm att intaga Dellensturer nämnda dagar, för dem som med sistnämnda båt önskar resa.

Tamm kommer dock onsdagen ej att avgå från Forsa förrän H. M:t Konungen passerat; ävenså kommer det annonserade tåget kl.3 e.m. om onsdag att avgå från Hudiksvall först sedan H. M:t Konungen ankommit till Hudiksvall.

Oskar II

Oskar II blev kung 1872. Han kröntes den 12 maj 1873 i Stockholm och den 18 juli 1873 i Trondheim.

Oskar II resa med Ångbåten Dellen

På sin kröningsresa genom Hälsingland hade den 44 år gamle Kungen lämnat sitt ångfartyg Walkyrian vid Söderhamn. Därifrån gick resan med järnväg och ångbåt över Bergviken till Kilafors och efter landsväg till Järvsö och Stenegård där apotekare och riksdagsman Julius Brun inbjudit Kungen på middag och övernattning. På förmiddagen den 17 juni syntes en större vagn med tre hästar och en förridare nalkas Järvsö. Julius Brun tog sig över älven till kyrkön, som var alldeles fullpackad med högtidsklätt folk som ville se konungen. Efter ett besök i kyrkan for sällskapet över älven till Stenegård där kungen alltså skulle intaga middag och vila över natten. Men just när man kört uppför den stora backen mot gården och stannat på grusplanen slog ljusdalningarna till. Häradshövdingen Granbom och kronofogde Lidén anhöll underdånigt om att till konungen få framföra ett önskemål, vilket beviljades. Häradshövdingen bad i nåder majestätet att dela sin tid för att även Ljusdal och ej blott Järvsö skulle få besök. När konungen tvekade fortsatte häradshövdingen. Ljusdalningarna är ett hedervärt folk, som känna sig förbigångna om enbart Järvsöborna få åtnjuta Eders Majestäts närvaro. Och inviterades konungen att redan samma kväll resa till Ljusdal, och där intaga supé på Backa gård och övernatta.

Kungen hamnade i stort bryderi, men Julius Brun var en diplomatisk karl och gav kungen fria händer att hantera ljusdalningarnas påflugenhet. Eftersom kungen senare skulle gästa Julius Brun i Hudiksvall, lät han hälsa de ljusdalska ombuden att han skulle tillmötesgå önskemålet att övernatta i Ljusdal.

Efter att den 12 rätter stora middagen avslutats, och salut från kyrkvallen med 21 skott avfyrats, avreste kungen. Under färden till Ljusdal blev kungen hyllad med äreport och tal vid Hybo, där han stannade och betraktade det avancerade timmeruppfordringen.

Onsdagen den 18 juni vid nio tiden på morgonen anländer kungen, kammarherrarna och livvakten till Landgrens prästgård i Delsbo. Prästgården var nymålad på framsidan, klädd i björklövsgirlanger, och med en björklövskrona och kungens namnchiffer som täckte hela taket. Det var fullt med åskådare och Delsbo kommunalnämnd med ett dussin hästar i kortege välkomnade kungen. Kommunister Fredborg läste upp ett telegram från Landgren som för tillfället befanns sig i Italien för att kurera sin hälsa.  Av häradsdomare Johan Olsson i Svala, Delsbo, fick kungen i gåva motta två Delsbodräkter, en mans- och en kvinnodräkt.
Efter avslutad frukost, tal och hurrarop anlände sällskapet till Sunnansjö ångbåtstation där kungen med följe steg ombord på ångbåten Dellen för färd till Forsa station. Båtens kapten hette Pettersson och var från Delsbo.

Näsvikensborna hade samlats i stort antal vid Tamms kanal där båten Dellen skulle föra monarken genom slussarna mot Forsa Station. Ett program var inövat där ett antal mannar från ångsågen med stark röst skulle utbrista i leverop, inspektören vid sågen skulle tala och slutligen skulle skjutas salut med kanoner som lånats från Hudiksvall. Nästan allting gick snett. De taktfasta leveropen förstördes av att ett antal sågverksdamer som bildat en egen hejaklack och utan övning föll in i leveropen. Av Inspektörens tal blev intet eftersom han förstummades och inte fick fram ett ord när han såg kungen. Unge Edvard Rasch (1827-1896) räddade dock situationen då han hoppade upp på den kungliga båten och helt improviserat höll ett fint tal. Slutligen återstod kanonsaluten som också gick snett. Det var två gamla knektar som skulle ombesörja detta men tyvärr hade de laddat för kraftigt så den ena kanonen pulveriserades och det blev bara en grop där den stått. Ingen skadades och saluten kunde avslutas med den hela kanonen. Slut citat.

Vid Forsa station väntade det smalspåriga ångtåget med en inför kungabesöket plyschklädd kungavagn som skulle föra majestätet till Hudiksvall, dit Julius Brun med maka skyndat i förväg. Väl framme vid staden mottogs kungen med pompa och ståt, kanonsalut och middag på den Trönska gården innan kungen fortsatte resan mot Sundsvall i den väntande ångfartyget Walkyrian.

Kungavagnen finns idag att beskåda på järnvägsmuseet i Gävle. Några foton från kungens besök har inte stått att finna, inte ens i kungliga slottets stora bildarkiv.

 

 

Rättelser och kompletteringar mottar vi varmt och tacksamt

Om du gillar den här sidan och vill stödja vårt arbete är en gåva eller en donation senare mycket välkommen till Dellenportalens konto 6408-619 968 508 Handelsbanken Hudiksvall
Du kan även Swisha din gåva till 073-600 42 78
Tack för din gåva – tillsammans kan vi glädja andra

Tack för ditt besök och välkommen åter!

Sammanställt av Åke Nätterö


Dellenportalen | Åke Nätterö | Anderbo 62 | 824 78 Bjuråker | Tel 0653-600 62

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *