Berättelser av Ossian Friberg

Ossian Friberg föddes i Moviken den 16/6 1887. Gift 9/4 1910 med Anna Karlsson född 10/2 1891 i Skön, Västernorrland. Han blev änkeman 1/8 1974, och avled i Bollnäs den 2/4 1978.
Han var en mycket minnesgod person som hade den goda egenskapen att han också kunde skriva ner och dela med sig av sina minnen. Trots att han lämnade hemorten som tonåring höll han en livlig korrespondens med sina gamla skol- och arbetskamrater under hela livet. För undertecknad har Ossian Fribergs skrifter och bilder varit en stor inspirations- och faktakälla att ösa ur. Alla hans skrifter och korrespondens finns bevarade i 25 pärmar på Arkiv Gävleborg i Gävle.

Vi har inte tillgång till originaltext utan enbart till fotostatkopior. Därför går det heller inte att söka uppgifter i texten.  Men vi tycker att av hans upplevda berättelser är så kulturhistoriskt intressanta att många fler ska få möjlighet att ta det av dem.  Vi beklagar den delvis suddiga texten och rekommenderar att du höjer textstorleken. Det gör du enklast genom att hålla ner Ctrl-tangenten samtidigt som du skrollar på mushjulet.


Ossian Friberg läser telegram på hans 50-årsdag.

 

 

 

 

 

 

 

 

Stenkrossen


 

 

 

 

Till Nordiska Museet
S t o c k h o l m.


Tyvärr saknas sidan 4


 

 

 

 

Rättelser och kompletteringar mottar vi varmt och tacksamt

Om du uppskattar den här sammanställningen och vill stödja vårt arbete är en gåva mycket välkommen till Dellenportalens konto 6408-619 968 508 Handelsbanken Delsbo.

Tack för Ditt stöd – tillsammans kan vi glädja andra

Sammanställt av Åke Nätterö 

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *