Forbönder

Bönder från Dellenbygden hade en egen gård vid Hötorget i Stockholm där de hästar, slädar och manfolk bodde medan de saluförde sina varor på Hötorget


Se film på dagens Forbönder.


Läs om Forbönder på Wikipedia

 

I Bjuråker fanns överskott på skinn, fågel, grova linnevaror och produkter från boskapsskötseln vilka byttes mot sådana bristvaror som salt, kryddor, tobak och spannmål. Handeln blev en viktig sysselsättning för bönderna. I början av 1800-talet såldes årligen från Bjuråker 60 000 meter buldan, 5 000 härvor garn, 1,7 ton smör, 1000 frusna fåglar och näver.

Varje år bedrev många män forkörning mellan de olika större marknaderna. En forresa till Stockholm tog tre veckor. Två veckor gick åt till att resa. En vecka ner och en vecka hem. Däremellan en veckas handel på Hötorgsmarknaden där man köpte det man behövde och sålde det man hade med sig som grov linneväv, garn, skinn, fågel och vilt.

fb-001-vykort-hotorget
Vykortet visar Hälsingegården i Stockholm som låg vid Hötorget nr 14, där Konserthuset ligger idag.

Natthärbärge tillhandahölls inte på Hälsingegården, men forbönderna fick ställa sina hästar där och på gårdsplan (Hötorget) sålde de sina varor.

fb-002-konserthuset-stockholm
Ett vykortet som visar Hötorget och Konserthuset mitt i bild.

Eftersom det inte fanns något utbrett vägnät i inlandet blev vintern den naturliga frakttiden, då man även var befriad från sommarens alla sysslor som boföring och jordbruk. Sjöar och myrmarker frös också till is vilket underlättade färderna. Det fanns särskilda färdstugor längs sträckorna. Efter järnvägens tillkomst försvann det mesta av forbondekulturen.



Lia by var vid tiden för laga skifte en av de största byarna i Bjuråker. Ännu hade inte gårdarna flyttats bort, utan bebyggelsen bildade en mycket tät bymiljö. På åkern framför byn låg Lia marknad

I Bjuråker fanns Lia marknad som hölls enligt almanackorna på varierande tider mellan den 25 januari och 5 februari. Marknadsplatsen låg på täkten mellan gårdarna Jon-Ols och Åstuns i Norrlia och kallades Pålsmässomarknaden. År 1862 lär den ha flyttats till kyrkbyn i Bjuråker.

 

Rättelser och kompletteringar mottar vi varmt och tacksamt

Om du gillar den här sidan och vill stödja vårt arbete är en gåva eller en donation senare, mycket välkommen till Dellenportalens konto 6408-619 968 508 Handelsbanken Hudiksvall
Du kan även Swisha din gåva till 073-600 42 78

Tack för din gåva – tillsammans kan vi glädja andra

Tack för ditt besök och välkommen åter!

Sammanställt av Åke Nätterö


Till toppen

Dellenportalen | Åke Nätterö | Anderbo 62 | 824 78 Bjuråker | Tel 0653-600 62

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *